Nejdřív ambasáda, teď okupované Golany: Američané je prý možná brzy uznají za izraelské

ČTK

raz

Izrael požádal Spojené státy, aby uznaly část Golanských výšin okupovanou židovským státem jako izraelské území. Podle agentury Reuters to řekl izraelský ministr pro záležitosti tajných služeb Jisrael Kac s tím, že by se Washington mohl přiklonit v této záležitosti na stranu Izraele už v nadcházejících měsících.

Izrael se zmocnil části Golanských výšin, které patřily Sýrii, za šestidenní války v roce 1967. Sýrie se neúspěšně pokusila území dobýt zpět za války v roce 1973. Podle dohody o „odpoutání“ z roku 1974 izraelské jednotky část území vyklidily a od hory Hermon na severu k jordánským hranicím na jihu vzniklo nárazníkové pásmo o šířce dvou až šesti kilometrů. V něm působí Pozorovatelské síly OSN pro odpoutání (UNDOF). V roce 1981 Izrael okupované území anektoval. Jak Sýrie, tak další arabské země a také OSN (rezoluce RB OSN č.497) považují anexi za nelegální a neplatnou. Židovský stát okupuje asi 1200 kilometrů čtverečních tohoto pásma, pod syrskou kontrolou je 520 kilometrů čtverečních.

Od roku 1967 se na okupované území Golanských výšin přistěhovalo asi 20.000 izraelských osadníků a v oblasti rovněž žije asi 20.000 příslušníků nábožensko-etnické komunity Drúzů, kterým Izrael nabídl občanství, ačkoliv většina z nich to odmítla. V roce 2000 Izrael a Sýrie jednaly o mírové dohodě a možnosti, navrácení okupovaného území Sýrii. Rozhovory však selhaly a následná jednání zprostředkovávaná Tureckem, rovněž nepřinesla řešení.

Trumpova otočka: Americký prezident zrušil summit s KLDR. Na možné Kimovy akce prý armáda zareaguje

sinfin.digital