Německá armáda jako minové pole. Obrana má AKK dostat na vrchol, čeká ji ale řada nástrah

Eliška Kubátová

Nečekaně a velice rychle proběhla středeční výměna v čele německého ministerstva obrany. Poté, co dosavadní ministryni Ursulu von der Leyenovou europoslanci potvrdili ve funkci příští předsedkyně Evropské komise, se novou šéfkou bundeswehru stala Annegret Krampová-Karrenbauerová. Sárská politička a současná šéfka CDU žezlo po von der Leyenové původně převzít nechtěla – je si totiž dobře vědoma toho, že ji v čele pošramoceného rezortu s řadou problémů čeká kupa práce bez nejistého výsledku. 

Původně se jako o možných nástupcích von der Leyenové na ministerstvu obrany hovořilo ve spojitosti s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem či šéfem státní kasy Peterem Altmairem. Sama Krampová-Karrenbauerová tuto možnost ještě začátkem měsíce odmítala s tím, že se chce naplno věnovat práci v rámci Křesťansko-demokratické unie, jejíhož vedení se ujala namísto Angely Merkelové začátkem letošního roku.

Středeční jmenování AKK do čela obrany proto zahraniční média označují za překvapivý krok, podle odborníka na německou politiku z Ústavu mezinárodních vztahů Jakuba Eberleho ale jde o logický politický kalkul.

Projev jako vánoční stromeček a sliby pro všechny. Co se schovává za volbou šéfky EK?

sinfin.digital