Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Novičok opět na scéně. Dvojice Britů byla podle policie otrávena stejnou látkou jako Skripalovi

Novičok opět na scéně. Dvojice Britů byla podle policie otrávena stejnou látkou jako Skripalovi
 

Dvojice Britů, kterou nalezli britší policisté, byla podle zdravotníků otrávena látkou typu novičok, jako před několika měsíci bývalý dvojitý špion Sergej Skripal a jeho dcera. Britové byli nalezeni v bezvědomí v domě ve městě Amesbury, které leží asi 13 kilometrů od Salisbury, a zůstávají v kritickém stavu v nemocnici. Právě v Salisbury byli otrávení Skripalovi 4. března nalezeni. Aktuální případ vyšetřuje protiteroristická jednotka – zjišťuje, zda je případ spojený s otravou Skripalových a kde se dvojice dostala s látkou do styku.

"Obdržel jsem výsledky testů z (vojenské laboratoře) v Porton Downu, které ukazují, že dva lidé byli vystaveni působení nervového plynu novičok," řekl novinářům Neil Basu z protiteroristické policie. Jak Basu dodal, zatím není možné potvrdit, že novičok byl "stejné šarže" jako ten použitý v případě Skripalových.

Pětačtyřicetiletý muž a o rok mladší žena byli nalezeni v bezvědomí v domě v Amesbury, záchranáři tam zasahovali již v sobotu večer 30. června. Policie jejich jména nezveřejnila, podle přátel jde o Charlieho Rowleyho a Dawn Sturgessovou. Policisté na večerním brífinku uvedli, že nemají žádné poznatky, které by nasvědčovaly, že by dvojice měla být záměrně zvoleným terčem útoku. Jak se Britové dostali do styku s látkou, není jasné.

Původně se předpokládalo, že jejich stav je zřejmě následek užití heroinu či kokainu z kontaminované dávky.

O dvojici z Amesbury, u které se uvádí, že příležitostně užívá drogy, přitom není nic známo o tom, že by měla nějakou spojitost s Ruskem či tajnými službami. Protiteroristická policie nezmínila jakoukoli vazbu na Rusko ani na večerním brífinku, kde informaci o novičoku oznámila.

NovičokNovičokautor: Info.cz

Kvůli vyšetřování uzavřela policie několik lokalit, kde se přiotrávený pár pohyboval: jednak dům v ulici Muggleton, drogerii v centru Amesbury, stejně jako baptistické centrum s kostelem ve stejné obci, kde se oběti zúčastnily místní slavnosti. Na té byly zhruba dvě stovky lidí, z nichž nikdo následně nehlásil podobné zdravotní potíže. Uzavřen byla také park královny Alžběty v nedalekém Salisbury.

Zdravotníci nadále trvají na tom, že nikdo další není aktuálně v ohrožení.

Salisbury se letos v březnu stalo dějištěm otravy Sergeje Skripala, který v minulosti sloužil nejen ruské, ale i britské tajné službě, a jeho dcery Julije. Britská vláda tvrdí, že otravnou látkou byl novičok vyráběný v někdejším Sovětském svazu, a obvinila z útoku Moskvu. Ta odpovědnost odmítla. Případ vyvolal mezinárodní roztržku s citelným přesahem do Česka, což zapříčinila opakovaná slova prezidenta Miloše Zemana o produkci novičoku v Česku.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1