Novičok opět na scéně. Dvojice Britů byla podle policie otrávena stejnou látkou jako Skripalovi

ČTK

lup

Dvojice Britů, kterou nalezli britší policisté, byla podle zdravotníků otrávena látkou typu novičok, jako před několika měsíci bývalý dvojitý špion Sergej Skripal a jeho dcera. Britové byli nalezeni v bezvědomí v domě ve městě Amesbury, které leží asi 13 kilometrů od Salisbury, a zůstávají v kritickém stavu v nemocnici. Právě v Salisbury byli otrávení Skripalovi 4. března nalezeni. Aktuální případ vyšetřuje protiteroristická jednotka – zjišťuje, zda je případ spojený s otravou Skripalových a kde se dvojice dostala s látkou do styku.

"Obdržel jsem výsledky testů z (vojenské laboratoře) v Porton Downu, které ukazují, že dva lidé byli vystaveni působení nervového plynu novičok," řekl novinářům Neil Basu z protiteroristické policie. Jak Basu dodal, zatím není možné potvrdit, že novičok byl "stejné šarže" jako ten použitý v případě Skripalových.

Pětačtyřicetiletý muž a o rok mladší žena byli nalezeni v bezvědomí v domě v Amesbury, záchranáři tam zasahovali již v sobotu večer 30. června. Policie jejich jména nezveřejnila, podle přátel jde o Charlieho Rowleyho a Dawn Sturgessovou. Policisté na večerním brífinku uvedli, že nemají žádné poznatky, které by nasvědčovaly, že by dvojice měla být záměrně zvoleným terčem útoku. Jak se Britové dostali do styku s látkou, není jasné.

Léčba byla bolestivá, svěřila se Skripalová. Kreml prohlášení nevěří, mluvila prý pod nátlakem

sinfin.digital