O možnostech Číny se CIA ani nesní. Peking má pod palcem firmy i Hollywood, tvrdí sinoložka

Adam Kotrbatý

Sto procent manažerů v telekomunikačních firmách jako Huawei je v komunistické straně. Čína navíc ve snaze posílit svůj vliv ve světě využívá ke spolupráci politické a ekonomické elity cizích zemí, tvrdí profesorka z Canterburské univerzity v novozélandském Christchurch Anne-Marie Bradyová, která o čínském vměšování sepsala obsáhlou studii s názvem Magické zbraně. Do Prahy přijela na konferenci o čínských globálních operacích organizovanou sinology z projektu Sinopsis a Orientálním ústavem Akademie věd ČR. V rozhovoru pro INFO.CZ popisuje, jak čínské aktivity vypadají, srovnává je s kroky Sovětského svazu a nastiňuje cestu, jak se jim bránit.

Sepsala jste obsáhlou studii o čínských vlivových operacích v zahraničí za vlády Si Ťin-pchinga. Jako modelový příklad jste použila Nový Zéland. Jak vypadá čínský vliv ve vaší domovské zemi?

Zaprvé je třeba zdůraznit, že to, co jsem popsala, není platné jen pro Nový Zéland. Existují čtyři kategorie, do nichž se práce Si Ťin-pchingovy Jednotné fronty (taktika na kooptaci elit po celém světě, pozn. redakce) dělí. První se soustředí na ovládání čínské diaspory, druhá zahrnuje snahy získat na svoji stranu politické a ekonomické elity země, třetí kategorií je celosvětová komunikační strategie na změnu vnímání Číny a čtvrtou propagace strategického bloku známého jako Iniciativa pásu a stezky pod vedením Číny.

Pro každou zemi mohou mít jednotlivé kategorie jinou váhu. Pokud se podíváme na Evropu a země jako Česká republika, je v nich jen malá čínská diaspora. Myslím tedy, že čínskou prioritou v Česku budou aktivity na ovlivnění politických a ekonomických elit. Na druhém místě bude Pás a stezka, třetí pak zmíněná komunikační strategie.

Půr: Komedie s digitálním Českem. Policie a záchranáři definitivně zamrznou v minulosti

sinfin.digital