Obchodní válka mezi Čínou a USA zesiluje. Google přesouvá výrobu z Číny na Tchaj-wan

paw

K odchodu z pevninské Číny, byť třeba jen částečnému, se chystají některé americké technologické firmy. Kupříkladu společnost Google, která už nyní vyrábí na Tchaj-wanu, hodlá na tento ostrov přesunout také produkci komponentů serverů stejně jako tzv. chytrých termostatů. Podle všeho se k podobnému kroku chystají i jiní manažeři. Důvodem je zvýšení celních tarifů, které Spojené státy v květnu na dovoz ze země zavedly. Společnost Google se navíc zapojila do americko-čínské války na straně americké vlády, když na její popud přestala přestala poskytovat technologickou podporu výrobci čínských telefonů Huawei.

Podle agentury Bloomberg Google čelí stále častěji nepřátelskému postoji pekingské vlády. Technologický gigant už na Tchaj-wan přesunul veškerou produkci (počítačových) motherboardů. Výrobu dalších komodit pak firma stěhuje do Malajsie a jihovýchodní Asie obecně.

K podobnému kroku se patrně chystá i Apple. Jak uvádí stanice CNN, tchajwanský Foxconn v každém případě společnosti produkující mobily s nakousnutým jablkem nabídl, že je schopen vyrábět všechny výrobky určené pro americký trh mimo pevninskou Čínu. „V ideálním případě by Apple mohl v následujících dvanácti, spíše ale 18 měsících přesunout 5 až 7 procent výroby iPhonů do Indie,“ tvrdí Daniel Ives, analytik investiční společnosti Wedbush.

Americká televize CNN v souvislosti se zvyšováním dovozních tarifů spekuluje rovněž o o zaječích úmyslech firmy Nintendo. Její tiskové oddělení takový pohyb nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo. Tato japonská firma vyrábějící i distribuující videohry stejně jako herní konzole však prý „velmi pečlivě“ sleduje vývoj obchodního jednání mezi USA a Čínou. A zvažuje údajně "všechny eventuality".

USA už mají jasno o obchodní válce s Čínou. Oznámí, jaká cla uvalí na její hliník

sinfin.digital