Obchodní válka s Čínou je na spadnutí. Bílý dům chce v lednu zakázat výrobky Huawei

ČTK

urm

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že v novém roce vydá nařízení, které by zabránilo americkým společnostem používat telekomunikační zařízení od čínských společností Huawei a ZTE. S odvoláním na tři informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Trumpova vláda se tak chystá učinit učinit už v lednu ve snaze dostat dva největší čínské výrobce síťového vybavení z amerického trhu. Spojené státy obviňují Huawei a ZTE, že pracují na příkaz čínské vlády a že jejich zařízení může být používáno ke sledování Američanů.

O vydání vládního nařízení vyhlašujícího národní stav nouze se uvažuje už více než osm měsíců. Vydáno by mohlo být již v lednu a pokud se tak stane, pak nařídí americkému ministerstvu obchodu, aby zakázalo americkým firmám kupovat vybavení od zahraničních telekomunikačních firem, které znamenají vážné riziko pro národní bezpečnost, uvádějí zdroje z telekomunikačního průmyslu a vlády.

Nařízení zřejmě nebude přímo jmenovat firmy Huawei či ZTE, podle jednoho ze zdrojů se však očekává, že úředníci ministerstva si ho vyloží jako povolení omezit další rozšíření telekomunikačního vybavení od těchto dvou firem.

Vládní nařízení se odvolá na zákon o mezinárodních pohotovostních ekonomických opatřeních (IEEPA), který dává prezidentovi pravomoc regulovat obchod po vyhlášení národního stavu nouze vlivem neobvyklé nebo mimořádné hrozby pro Spojené státy ze zahraničí.

Huawei se brání „poloviční pravdou“. Donášení tajným službám má dané přímo zákonem

sinfin.digital