OLaNO ještě nedávno mělo čtyři členy, Matovič bude nejslabším bodem koalice, varuje expert

Slovenský politolog Marek Rybář s odstupem několika dnů zevrubně hodnotí výsledky tamních parlamentních voleb. A zatímco prezidentka Zuzana Čaputová pověřila ve středu dopoledne Igora Matoviče sestavením vlády, Rybář upozorňuje, že to bude právě vítěz voleb, kdo se nakonec může ukázat jako nejproblematičtější prvek budoucí koalice. „OLaNO funguje před volbami vždycky tak trochu jako personální agentura,“ říká a s lehkou nadsázkou dodává, že jde o stranu, jejíž poslanci se spolu nejspíš poprvé uvidí až na úvodním zasedání nového parlamentu.

Když byl naposledy Smer v opozici, středo-pravicová vláda nevydržela ani dva roky a konaly se předčasné volby. Nemůže se podobný scénář zopakovat?

Právě proto, co jste řekl, je šance na podobný scénář menší. Minimálně ti aktéři, kteří byli součástí koalice v letech 2010 až 2012, se určitě aspoň trochu poučili. Přesto máte pravdu, to riziko tam stále je. Vlastně je jich několik. Ať už vznikne trojkoalice, anebo čtyřkoalice, bude mít vláda relativně komfortní situaci, pokud jde o podporu v parlamentu. Pokud bychom se ale zaměřili na vítěze voleb, tedy na OLaNO, bude mít 53 poslanců. Přičemž samotná strana má oficiálně 45 členů.

V minulém volebním období se jim rozpadl poslanecký klub, polovina lidí odešla…

Nejen v tom minulém. Už když kandidovali poprvé, tedy roce 2012, tak se jim klub úplně rozpadl. Takže v minulém volebním období se situace už jen opakovala. Souvisí to s tím, že OLaNO není politická strana v tom slova smyslu, že nemá žádné struktury, nemají ani formalizované procesy rozhodování. Je to strana, která měla donedávna čtyři členy, nyní jich má kvůli změnám ve volebním zákoně, jak jsem už říkal, pětačtyřicet. Tito členové tam ale nejsou nikterak důležití. Rozhodující je, co řekne Igor Matovič. A pokud jde o příčiny rozpadů jejich klubu, tak ta hlavní spočívá ve způsobu, jakým OLaNO skládá své kandidátky. Oni fungují před volbami vždycky tak trochu jako personální agentura.

Vlastizrádce nejsem. Mé rodině kvůli Babišovi vyhrožují, chystám žalobu, říká Zdechovský

sinfin.digital