Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Otočka o 180 stupňů. Trump po jednání s britskou premiérkou mírní kritiku, kterou pustil do tisku

Otočka o 180 stupňů. Trump po jednání s britskou premiérkou mírní kritiku, kterou pustil do tisku

Rozhodnutí o podobě odchodu Spojeného království z Evropské unie je věcí Británie. Po dnešním jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou to prohlásil americký prezident Donald Trump, který zároveň Londýnu slíbil, že bude moci s USA po brexitu obchodovat. Trump ve čtvrtečním rozhovoru s bulvárním listem The Sun kritizoval plán Mayové na budoucí vztahy s EU.

„Cokoli uděláte, bude to v pořádku,“ řekl Trump na dnešní společné tiskové konferenci s Mayovou. Dodal, že americká vláda plně respektuje vůli Britů vládnout si sami.

Trump listu The Sun řekl, že brexitový plán je špatný a že neumožní uzavřít budoucí obchodní dohodu mezi USA a Británií. Na tiskové konferenci s Mayovou ale prohlásil, že po debatě s premiérkou a jejími experty si je jistý, že nebude problém obchodní dohodu mezi Washingtonem a Londýnem uzavřít.

Mayová v této souvislosti doplnila, že Británie po vystoupení EU bude moci uzavírat obchodní smlouvy se všemi zeměmi.

Trump v kontroverzním rozhovoru rovněž prohlásil, že by někdejší ministr zahraničí Boris Johnson byl výborným premiérem. Dnes vysvětlil, že odpovídal na dotaz, jaký by byl Johnson ministerský předseda, takže to nebyl žádný výpad vůči premiérce. Na její adresu dodal, že by ji za nepřítele nechtěl, neboť je tvrdou vyjednavačkou.

Americký prezident v souvislosti s rozhovorem, který otiskl The Sun, odmítl hodnocení, že by v něm Mayovou kritizoval. Řekl, že v interview ji naopak opakovaně chválil.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1