Petici proti brexitu už podepsaly miliony Britů. Vzedmutí odporu ale nechává Mayovou chladnou

ČTK

luš

Více než tři miliony lidí již podepsaly petici požadující odvolání odchodu Británie z Evropské unie. Obrovský zájem o dokument, který je na webu britského parlamentu teprve třetí den, stále způsobuje stránce technické problémy. Premiérka Theresa Mayová podle svého mluvčího nehodlá vyslyšet výzvu k zastavení brexitu, o němž rozhodli před téměř třemi lety Britové v referendu.

„Vláda opakovaně tvrdí, že odchod z EU je 'vůlí lidu'. Musíme toto tvrzení zastavit a to tím, že dokážeme, jak silnou podporu lidu má nyní setrvání v EU,“ píše se v textu, který do dnešních 13:00 SEČ podpořily tři miliony a osm tisíc lidí. Petice vyzývá vládu ke zrušení aktivace článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU, kterou před téměř dvěma lety zahájila dvouleté období jednání o brexitu. To mělo být původně zakončené odchodem Británie z EU 29. března, čtvrteční summit však schválil jeho odklad přinejmenším do 12. dubna.

Petici by měli podle upozornění v záhlaví podepisovat pouze britští občané či lidé s trvalým pobytem v Británii. Podle britských médií však není jisté, zda tomu tak opravdu ve všech případech je. BBC uvedla, že text již podepsaly tisíce lidí žijící ve Francii, Německu či Španělsku.

ANALÝZA: Mayová se vrací domů s ostudou. Lídři EU převzali otěže a hasí krizi za premiérku

sinfin.digital