Pod prchlivým saúdským princem MBS se houpe židle, postavila se proti němu část královské rodiny

Pavel Novotný

Mocní členové saúdské královské rodiny usilují o to, aby se vlivný korunní princ a hybatel reforem Mohamed bin Salmán po smrti svého královského otce nestal novým panovníkem. Píše to agentura Reuters a s ní i arabská média, podle kterých stávající vládce Salmán poprvé v životě podnikl cestu po pouštní zemi právě proto, aby doma upevnil moc svou i následníka trůnu známého jako MBS. Poslední kapkou, která mobilizovala příslušníky vládnoucího klanu, je prý princův podíl na vraždě žurnalisty Džamála Chášukdžího.

Je pro ně prý příliš prchlivý, nevyzpytatelný, mocichitvý. A sebestředný. Vyděsil je nejen pokynem k vraždě opozičního novináře Chášukdžího, ale i tvrdostí, s jakou zahnal do (politického) kouta konkurenční větve rodu. Prý už desítky vlivných příslušníků saúdské královské rodiny daly jasně najevo, že si MBS nepřejí jako budoucího krále. Alespoň to s odkazem na arabské zdroje píše agentura Reuters.

Pro vysvětlenou: pouští monarchii vládne široký klan čítající stovky princů. Většina z nich nemá reálnou šanci obsadit trůn, mluví ale do dění v rodině a tím i zemi. Následnictví tu – alespoň dosud – nebylo automatické jako v jiných monarchiích, ani nadiktované jako v nominálně republikánských režimech typu Sýrie, kde vládne v pořadí druhý Asad (teď Bašár). Nejvyšší posty saúdské monarchie obsazují ti členové rodiny, na kterých se dohodly po často zdlouhavých rozhovorech její jednotlivé větve.

Kdo nechal zabít Chášukdžího, se podle Trumpa možná nezjistí. Vraždu označil za velmi krutou

sinfin.digital