Porošenko chce zůstat prezidentem. Oznámil kandidaturu a hodlá žádat o členství Ukrajiny v EU

ČTK

lup

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že v březnových volbách bude funkci obhajovat. Očekávané oznámení obsahoval prezidentův projev k účastníkům konference v Kyjevě. Třiapadesátiletý politik, jeden z nejbohatších ukrajinských podnikatelů, na konferenci rovněž prohlásil, že Ukrajina podá za pět let přihlášku do Evropské unie.

Porošenko podle průzkumů není ve volbách favoritem, o druhé kolo bude při hlasování 31. března zřejmě muset soupeřit. Bojovat bude s expremiérkou Julijí Tymošenkovou, která průzkumy veřejného mínění vede, a zřejmě i s oblíbeným hercem a bavičem Volodymyrem Zelenským.

"Rozhodl jsem se kandidovat ještě jednou," řekl delegátům mezinárodní konference prezident, který bude post obhajovat na příštích pět let jako nezávislý kandidát. Cítí prý hlubokou odpovědnost "za osud země, za své současníky, za minulá i budoucí pokolení".

Porošenko řekl, že jeho země podá v roce 2024 přihlášku ke vstupu do EU. "A není pochyb o tom, že dostaneme a začneme plnit akční plán členství v NATO," dodal.

Ukrajinský velvyslanec pro INFO.CZ: Rusko vede proti EU hybridní válku, chystá si půdu k agresi

sinfin.digital