Pracovníci neziskovek roky hromadně zneužívali ženy a dívky po celém světě. Britové zveřejnili výbušnou zprávu

urm

Pracovníci mezinárodních neziskových organizací hromadně zneužívali ženy a dívky v regionech postižených nejrůznějšími katastrofami. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila britská vláda. Některé případy skandálního sexuálního zneužívání už byly popsány dříve. Čerstvý dokument, na který upozornila CNN, ale uvádí, že podobné incidenty se odehrávaly soustavně dlouhé roky a pachatelé se v neziskovém sektoru pohybovali bez povšimnutí.

Vyšetřování spustil skandál, který odkryl sexuální obtěžování ze strany zaměstnanců neziskových organizací Oxfam či Save the Children. „Sexuální zneužívání a vykořisťování je endemické napříč celým mezinárodním neziskovým sektorem,“ uvedla britská vládní komise. Její členové si například vyslechli příběh o znásilnění malé dívky bez domova, které dal pracovník „neziskovky“ jeden dolar.

„Ve velké většině případů, nikoliv ve všech případech, jde o zneužívání žen muži. Případy, které se objevily, jsou ovšem jen špičkou ledovce,“ uvádí zpráva. Neziskové organizace rovněž čelí kritice, že o problémech věděly roky a nic s nimi nedělaly.

Členové vládní komise se zabývali až 16 let starými případy. Ve svých závěrech teď upozorňují, že „neziskovky“ setrvale stavěly svoji reputaci před zájmy žen, dětí či dalších obětí sexuálního zneužívání.

Psaní o uprchlících rovná se vězení? Maďarský zákon Stop Soros mate i právníky

sinfin.digital