Předběhne Asad Trumpa? Potká se s Kim Čong-unem, pojede za ním přímo do Pchjongjangu

raz

Syrský prezident Bašár Asad se chystá na návstěvu KLDR, píší severokorejská média. Byla by to jeho první cesta do této izolované země od doby, co jí vládne Kim Čong-un. Agentura KCNA nicméně neuvedla, kdy má k setkání Asada s lídrem komunistického režimu dojít. Jasné tak není ani to, jestli to bude před očekáváným summitem Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

„Pojedu na návštěvu do KLDR a setkám se s jeho výsostí Kim Čong-unem," citují Asada média. Kim na svém území nepřijal žádného prezidenta ani krále od roku 2011, kdy se ujal moci po smrti svého otce. V posledních měsících se nicméně setkal s čínským a jihokorejským prezidentem v náhlé vlně diplomacie, která předcházela plánování očekávaného summitu s Trumpem, připomíná britský list The Guardian.

„Svět vítá to, co se nyní děje na Korejském poloostrově díky vynikajícímu politickému výkonu a moudrosti Kim Čong-una," řekl podle severokorejských médií Asad. „Jsem si jistý, že se mu podaří dosáhnout konečného vítězství a sjednotit Koreje." Kimovi navíc údajně slíbil podporu jeho politiky a opatření.

sinfin.digital