Proč se zrovna Pavarotti tak proslavil a vydělal tolik peněz? Odpovídá na to nový dokument

Jan Januš

Možná nejúspěšnější operní pěvec historie Luciano Pavoratti prodal sto milionů desek a jeho koncerty navštívilo na 10 milionů lidí, zaznívá v dokumentu Rona Howarda Pavarotti, který tento týden vstoupil do českých kin. Můžeme jej sledovat také jako cestu za úspěchem a marketingovou studii, jak se dostat na vrchol a díky svým schopnostem získat co možná nejvíce.

Luciano Pavarotti, proslavený svým jedinečným vysokým C a nesmrtelnou árií Nessun Dorma, v dokumentu říká, že bude historicky vnímám jako ten, kdo zpopularizoval operu. Neboli ji nabídl masám a přivedl k ní i posluchače, kteří se o vážnou hudbu nikdy dříve nezajímali. Nestalo se tomu ale jen tak. Pavarotti musel riskovat, opustit zajeté a obvyklé koleje a hodit za hlavu i všudypřítomnou kritiku.

„Film jsem vnímal jako příležitost prozkoumat Pavarottiho život skrze dosud neviděné záběry a důvěrné rozhovory s ním samotným i se zpěvákovou nejužší rodinou a nejbližšími přáteli,“ popisuje své záměry režisér Ron Howard, který má za sebou takové hity jako je Apollo 13, Čistá duše či Šifra mistra Leonarda. V poslední době se ale vrhl na hudební dokumenty.

Efekt Ronaldo funguje i v hudbě, zaplatit hvězdy se vyplatí i České filharmornii, říká její šéf

sinfin.digital