Protesty proti migračnímu paktu OSN provázelo v Bruselu násilí. Policie použila slzný plyn

ČTK

BBC

hum

Tisíce lidí protestovaly v Bruselu před budovami evropských institucí proti paktu OSN o migraci, který státníci podepsali minulý týdne v marockém Marrákéši. Protestující házeli na policisty plechovky, lahve a kovové zábrany. Policisté rozhnaly dav slzným plynem a vodním dělem.

Dnešního "Pochodu proti Marrákeši", který byl namířen proti paktu OSN uzavřeném minulé pondělí v marockém městě, se podle policie zúčastnilo kolem 5500 lidí. Požadovali upřednostňování "vlastního národa", uzavření hranic a odstoupení belgického premiéra Charlese Michela. Jeho vláda se přes spory uvnitř koalice rozhodla k migračnímu paktu OSN přistoupit.

Organizátory dnešního protestu bylo několik pravicových a krajně pravicových vlámských skupin. Místní úřady původně demonstraci zakázaly kvůli obavám z násilí, ale belgický nejvyšší soud zákaz zrušil s poukazem na právo na pokojný protest. Demonstranté tvrdí, že pakt OSN usnadňuje migraci do Evropy a ohrožuje suverenitu jednolitvých zemí, ačkoliv jde jen o nezávazný dokument.

V reakci na jejich akci se dnes v Bruselu konala také levicová demonstrace, jíž se zúčastnily přibližně dvě tisícovky lidí.

sinfin.digital