Regionální volby ukázaly, že rozdíly mezi Němci jsou největší od pádu Berlínské zdi

ANALÝZA | Je to trochu paradox. Berlín na začátek listopadu chystá obří oslavy 30 let od pádu Berlínské zdi, ale zároveň můžeme říct, že Německo je rozdělené nejvíc za poslední tři dekády. Ukazují to výsledky regionálních voleb ve „východním“ Braniborsku a Sasku. Vládní CDU (v Sasku) a SPD (v Braniborsku) sice zvítězily, ale na paty oběma silně šlape Alternativa pro Německo (AfD), která v obou spolkových zemích získala zhruba čtvrtinu hlasů.

Někteří němečtí komentátoři se sice uklidňují tím, že AfD nezvítězila, a tudíž se nemůže podílet na moci, nicméně takové oslavy mohou být předčasné. Zejména CDU v Sasku bude určitě čelit velkému pokušení se s AfD spojit, byť se v současnosti může křižovat, že se tak nestane. Lídr kandidátky křesťanských demokratů Michael Kretschmer má řadu shodných názorů s lídry Alternativy, a pokud někdo chápe, že voliči ve volbách tvrdě vytrestali velkou koalici CDU a SPD ve spolkové vládě, je to právě on.

Výsledek jasně ukazuje, že východní Němci nemají pro dění v Berlíně příliš velké pochopení. Zejména Sasko je baštou tradičního a uhelného průmyslu, pro jehož zaměstnance musí znít plány spolkové vlády na „bezuhlíkovou“ ekonomiku poněkud fantasmagoricky a nepochybně si dokážou spočítat, že ohrožují jejich pracovní místa. Ukazuje se to i v této souvislosti: Zelení byli vydáváni za černého koně spolkových voleb. V Braniborsku (10,8 procenta) a Sasku (8,6 procenta) ale zůstali daleko za očekáváním, přestože jim volební průzkumy dávaly šance na slušný výsledek.

Střežil komunistické hranice, ale sám uprchl na Západ. Agenta Fuksu popravili v 21 letech

sinfin.digital