Rok po tragédii se našel vrak argentinské ponorky, na jejíž palubě zemřelo 44 lidí. Co se stalo?

ČTK

lup

Pátracímu týmu se v Atlantském oceánu podařilo nalézt rok pohřešovanou argentinskou ponorku. Podle argentinského námořnictva plavidlo objevili asi 800 metrů pod mořem v argentinské části Patagonie u poloostrova Valdés.

Ponorka San Juan se se 44člennou posádkou nejspíš potopila po výbuchu na palubě 15. listopadu 2017. Objev byl oznámen pouhé dva dny poté, co pozůstalí zmizelých námořníků zorganizovali v den výročí tragédie smuteční tryznu, připomněla agentura AP.

Ponorka plula před zmizením ze základny v provincii Ushuaia na jihu země do námořní základny Mar del Plata na východním pobřeží. Ve chvíli posledního kontaktu s pevninou se ponorka nacházela 430 kilometrů od argentinského pobřeží Patagonie.

V době vyslání poslední zprávy z ponorky velitel hlásil, že mořská voda se dostala do systému ventilace k bateriím a způsobila zkrat a požár baterií. Velitel ale zároveň řekl, že ponorka pokračuje ponořena v plavbě s odděleným okruhem. Pak ztratila základna s plavidlem kontakt. O několik hodin později byla v oblasti, kde se plavidlo nacházelo, zaznamenána exploze.

sinfin.digital