Rusko je jako podvodné kasino, kde není šance vyhrát, říká pro INFO.CZ nejvlivnější ruský bloger

Eliška Kubátová

Když Alexander Gorbunov začal psát pod pseudonymem StalinGulag, netušil, jak populární jeho příspěvky kritizující poměry v Rusku budou. Dnes ho na šifrované síti Telegram sleduje více než 300 tisíc lidí a na Twitteru má followerů dokonce přes milion. Poté, co si ruské úřady roky lámaly hlavu nad tím, kdo za StalinGulag stojí, vyšla pravda najevo tento měsíc. Po policejní razii v domě jeho rodičů Gorbunov pro ruskou verzi BBC přiznal, že autorem je právě on. Důvod? Obavy o vlastní život i bezpečnost rodiny. „Samozřejmě mám strach, jako každý normální člověk,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Jak se dnes vyrovnává s pozorností médií? A kdy si uvědomil, že se StalinGulag stává masovou záležitostí?  

Před necelým měsícem jste rozhodl vystoupit z anonymity a přiznat, že za účtem StalinGulag kritickým vůči ruské vládě stojíte právě vy. Jak jste řekl pro BCC, k rozhodnutí jste dospěl poté, co policie provedla razii v domě vaší matky. Jak dlouho jste vystoupení z anonymity zvažoval?

Ano, policie přišla k mým rodičům a dvěma starším bratrům. Původně jsem vůbec neplánoval z anonymity vycházet, ale když se stala tahle událost s policií, rozhodl jsem se, že vystoupím před veřejností. Byl to pro mě jediný možný způsob obrany. I rodiče byli obviněni z „telefonického terorismu“, což je v Dagestánu, odkud pocházím, velmi vážné obvinění. Pokud je někdo obviněn z terorismu, je to, jako by byl poslán na smrt. Proto jsem se rozhodl odhalit svou identitu veřejnosti. Řekl jsem si, že pokud se o tom lidé dozví, je to jediná věc, která mě může zachránit.

Kdo je Alexander Gorbunov?

Sedmadvacetiletý Alexander Gorbunov se narodil v Dagestánu – neklidné autonomní republice na jihu Ruska. Přestože trpí spinální svalovou atrofií, kvůli které je upoután na invalidní vozík a může psát pouze ukazováčkem pravé ruky, je dnes nejznámějším ruským blogerem. Pod pseudonymem StalinGulag bez servítek kritizuje poměry v Rusku i prezidenta Vladimira Putina. Kromě politiky či omezování svobody slova poukazuje také na absurdity každodenního života v Rusku – například na případ staršího pacienta v Irkutsku, který údajně spáchal sebevraždu poté, co hodiny čekal na odběr krve. „Je nemožné být zticha, když se v Rusku dějí tak šílené věci,“ říká podle BBC Gorbunov, který přijel do Prahy na pozvání Prague Civil Society Centre, aby promluvil na akci Unlock 2019 – setkání občanských aktivistů z východní Evropy a střední Asie.

List NY Times píše, že rodina o vašich aktivitách nic nevěděla, dokud nepřišla ona razie u vašich rodičů. Skutečně jste to před blízkými tajil?

Ano, to je pravda. Moji bratři vůbec nevěděli, že něco takového provozuji. Máma sice věděla, že něco píšu na internet, ale protože nemá Telegram (šifrovaná ruská komunikační síť podobná WhatsAppu – pozn. redakce), nevěděla přesně, co dělám. Takže o tom skutečně nikdo moc nevěděl.

Proč jste jim to neřekl? Měl jste obavy o jejich bezpečnost?

No ano. A jak říkám, když jsem StalinGulag začínal, neměl jsem vůbec v plánu, aby to bylo takto rozšířené. Netoužil jsem po žádné slávě. Psal jsem to hlavně pro sebe, pak se ale čtenáři postupně přidávali a přidávali.

Jaká byla reakce rodiny, když se o tom dozvěděla?

Nic takového samozřejmě neočekávali. Když přišla policie, byli velmi vyděšení. Ostatní už nebylo tak důležité – měli hlavně strach z policie.

Jak na vaše odhalení reagovaly úřady? Vnímáte, že vás a vaši rodinu chtějí zastrašit, abyste s kritikou vlády přestal?

Ne. Od chvíle, co jsem dal rozhovor BBC, kde jsem svou identitu odhalil, státní autority mlčí.

Čím si to vysvětlujete?

Nevím proč. Ruské státní orgány jsou velice uzavřené a nikdo neví, jakým způsobem přijímají rozhodnutí. Dnes vás obviní z terorismu, zítra vymyslí zase něco jiného. Nelze tedy předvídat, co se bude dít dál.

sinfin.digital