Rusko nechce připustit rozšíření NATO o Gruzii. Medveděv pohrozil „strašlivým konfliktem“

ČTK

luš

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes při příležitosti desátého výročí krátké války s Gruzií o odštěpeneckou provincii Jižní Osetie varoval před „potenciálním strašlivým konfliktem“ v případě, že by Gruzie byla přijata do Severoatlantické aliance. Během srpnové války v roce 2008 byl Medveděv ruským prezidentem a po skončení bojů rozhodl o ruském uznání nezávislosti Jižní Osetie a další separatistické gruzínské provincie, Abcházie.

„To (přijetí Gruzie do NATO i bez Abcházie a Jižní Osetie) by mohlo vést k potenciálnímu konfliktu, nade vší pochybnost, protože pro nás Abcházie a Jižní Osetie jsou samostatné státy, s nimiž máme přátelské vztahy, jakož i státy, v nichž jsou naše vojenské základny. Pokud na ně jiná země hledí jako na své území, chápeme, že to může vést k velice vážným následkům,„ řekl Medveděv deníku Kommersant. „Doufám, že vedení NATO přece jen pochopí, že nemá v tomto směru nic podnikat,“ řekl ruský premiér a varoval, že Rusko chápe rozšiřování aliance jako své „absolutní ohrožení“.

Snaha přijmout Gruzii do NATO je podle Medveděva „naprosto neodpovědná“ a jde o „ohrožení míru“, protože Gruzie hledí na „jistá území, z ruského hlediska státy, jako na své“. Přijetí země s nevyřešenými územními spory do aliance by mohlo „vyprovokovat strašlivý konflikt“, a tak nedokáže pochopit, k čemu by to bylo dobré. Zrovna tak by se prý do NATO dalo přijmout Kosovo, anebo mezinárodně neuznaná Severokyperská turecká republika.

Medveděv rovněž uvedl, že Rusko nemůže přistupovat lhostejně ke skutečnosti, že NATO na rozdíl od Varšavské smlouvy nadále existuje, rozšiřuje se a snaží se zapojit do aliance čím dál více zemí.

sinfin.digital