Ruští špioni mají problém. Novináři znají čísla jejich pasů. Od atentátníků na Skripala po osnovatele převratu v Černé Hoře

ČTK

hum

Ruští novináři objevili skupinu podezřelých Rusů, kterým úřady vystavily pasy s pořadovými čísly blízkými údajům v pasech Ruslana Boširova a Alexandra Petrova, údajných agentů ruské vojenské rozvědky a útočníků na bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala v Británii.

Ruská vojenská rozvědka GRU zřejmě nedokázala pořádně zamaskovat své špiony. Nebo si byla příliš jistá jejich neodhalitelností. Ruští novináři zjistili, že existuje skupina mladých mužů, která má podobná čísla pasů jako Boširov a Petrov podezřelí z útoku na Skripala, tito lidé cestují do zahraničí ve dvojcích a jak napsal petrohradský server Fontanka, udávají jako své bydliště adresu hlavní správy generálního štábu ruské armády, což je jiné označení pro vojenskou rozvědku GRU.Navíc podle dalších zjištění je u některých v úřadních záznamech evidence obyvatel poznamenáno, že úředníci o nich nemají poskytovat žádné informace.

Pasy Boširova a Petrova, kteří podle britských vyšetřovatelů letos v březnu podnikli útok nervově paralytickým jedem na dvojitého agenta Skripala a jeho dceru v jihoanglickém Salisbury, se lišili jen poslední číslicí. Další pasy s podobnými čísly jako v případě Boširova a Petrova, tedy vydané zhruba ve stejnou dobu, patří podle Fontanky osobám se jmény Krymskij, Andrejev, Potěmkin, Poljakov nebo Tarasov.

Andrejev a Potěmkin podle Fontanky například přiletěli do srbské metropole Bělehradu před dvěma lety právě v době, kdy úřady sousední Černé Hory oznámily pokus o státní převrat. Kromě záznamu o jejich leteckých zájezdech se žádné údaje o jejich minulosti nepodařilo nalézt.

Mezinárodní investigativní skupina Bellingcat ve spolupráci s ruským serverem The Insider nedávno objevila dalšího člověka s podobným číslem pasu jménem Eduard Širokov. Ukázalo se, že tento muž pracoval jako zástupce vojenského přidělence na ruském velvyslanectví ve Varšavě a v roce 2014 byl ze země vyhoštěn. Později se prý zapojil do přípravy převratu v Černé Hoře.

Moskva popírá, že by Boširov a Petrov byli agenty její vojenské rozvědky GRU a měli jakýkoliv podíl na útoku na Skripala při kterém byla navíc jedem zasažena i jeho dcera. Podle Kremlu jde o normální občany, kteří vyrazili do Velké Británie za turistikou. Že se pohybovali u domu Skripala je náhoda stejně jako stopy jedu v jejich hotelovém pokoji.

sinfin.digital