Setkali se v Paříži. Evropští lídři se snažili před Si Ťin-pchingem navodit dojem, že EU je jednotná

ČTK

luš

O recipročně vyrovnaný obchod mezi Čínou a evropskými zeměmi se dnes v Paříži mimo jiné zasazovali francouzský prezident Emmanuel Macron, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Nejvýznamnější vedoucí politici Evropské unie se podle agentury AFP snažili při schůzce prezentovat Evropu jako jednotnou v hlavních světových otázkách.

Účastníci čtyřstranného setkání ve francouzské metropoli jednali o obchodu, investicích, klimatu, životním prostředí i o světovém pořádku. S nejvyšším čínským představitelem, který do Paříže přiletěl o den dřív, hovořil Macron samostatně už v pondělí.

Juncker po jednání, které podle agentury DPA trvalo přibližně hodinu, znovu vyzval Čínu, aby umožnila evropským firmám větší přístup na svůj domácí trh. Vyslovil se pro jasnější reciprocitu mezi Evropskou unií a Čínou, aby „evropské společnosti měly stejný stupeň přístupu na čínský trh, jako mají čínské společnosti v Evropě“.

S italskými populisty se čínský vůdce dohodl, teď narazí na francouzsko-německý tandem

sinfin.digital