Školník zažaloval výrobce široce užívaného herbicidu kvůli rakovině. Má dostat odškodné 6,5 miliardy

ČTK

lup

Porota u soudu v San Francisku v pátek nařídila biotechnologické společnosti Monsanto zaplatit odškodné 289 milionů dolarů (6,5 miliardy korun) školnímu správci Dewayneu Johnsonovi. Ten amerického výrobce osiv, hnojiv a pesticidů žaloval, protože mu údajně populární herbicid Roundup přivodil rakovinu. Monsanto spojitost mezi výrobkem a onemocněním odmítá a proti verdiktu se odvolá. Případ by podle BBC mohl spustit vlnu dalších procesů. Majitel Monsanta, německý konglomerát Bayer, v dnešní reakci oznámil, že přípravek Roundup je bezpečný.

Johnsonův případ je první ze stovek žalob týkajících se výrobku Roundup a jeho údajné souvislosti s non-Hodgkinovými lymfomy, který se dostal před soudní porotu. Ta v pátek po třech dnech rokování dospěla k závěru, že herbicid "značně" přispěl k mužově rakovině a že výrobce měl o potenciálních rizicích informovat varovnou etiketou. Porota vyhověla požadavku poškozeného na náhradu škody částkou 39 milionů dolarů a Monsanto vyměřila dalších 250 milionů dolarů jako trestné odškodné.

Johnson používal Roundup, jehož hlavní aktivní složkou je glyfosát, při práci jako školní správce někdy až 30krát do roka. Jeho právníci vylíčili, že přípravkem postřikoval rostliny z velké nádrže připevněné na vozidle. Při silných větrech se mu prý chemikálie dostávala do obličeje a jednou, když mu praskla hadička, pokryl herbicid celé Johnsonovo tělo.

Právník Brent Wisner uvedl, že Johnson si poté, co se mu na těle objevila vyrážka, přečetl etiketu na balení a dokonce kontaktoval Monsanto, ale nebyl varován před nebezpečím vzniku rakoviny. Non-Hodgkinův lymfom mu byl diagnostikován v roce 2014 ve věku 42 let. Rakovina je u něj nyní v konečném stadiu, napsala agentura AFP. Během čtyřtýdenního procesu se před soudem v San Francisku vystřídalo množství odborníků, shoda ohledně toho, zda může glyfosát způsobit rakovinu, mezi nimi ale nepanovala.

"Chceme vyjádřit soucit s panem Johnsonem a jeho rodinou," uvedla v prohlášení firma Monsanto. "Dnešní rozhodnutí nic nemění na faktu, že 800 vědeckých studií a závěry americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), národních zdravotnických úřadů a dalších regulačních úřadů po celém světě dokládají skutečnost, že glyfosát nezpůsobuje rakovinu a nezpůsobil rakovinu panu Johnsonovi," pokračovalo prohlášení. Monsanto dodalo, že se proti pátečnímu rozsudku odvolá.

sinfin.digital