Soud v Emirátech poslal britského doktoranda na „doživotí“ za mříže. Má ho za špiona a Londýn je v šoku

Pavel Novotný

Doživotí dostal ve Spojených arabských emirátech britský akademik Matthew Hedges. Soud ho uznal vinným ze špionáže. Jedenatřicetiletý doktorand Durhamské univerzity zkoumal v Zálivu zahraniční a bezpečnostní politiku tamních monarchií po tzv. arabském jaru z roku 2011. Brity rozsudek i samotný proces šokoval.

Odsouzený má 30 dní na to, aby se odvolal k vyšší soudní instanci, což s velkou pravděpodobností udělá. Co se délky trestu týče, dnešní rozsudek fakticky znamená, že Hedges zůstane za mřížemi následující čtvrtstoletí, aby jej pak Emiráty ihned vyhostily. Tak totiž tamní úřady v případě cizinců interpretují doživotní trest.

Arabské deníky v souladu s rozsudkem zpochybňují Hedgesovu vědeckou motivaci a připomínají, že Brit byl zadržen už zkraje května, kdy se podle plánu po dvoutýdenní výzkumné misi dostavil k odletu ze země. Prokurátor v jeho kauze reagoval na oznámení nejmenovaného občana, který po rozhovoru se zahraničním doktorandem nabyl dojmu, že mu jde o citlivé informace ohrožující bezpečnost Emirátů. Taková data podle verdiktu sbíral pro soudem neupřesněnou "cizí mocnost".

Babiše naštvala lavírující ČSSD: Ve vládě se zachránila, nechápu, proč nás nepodpoří

sinfin.digital