Spojenec, nebo odpůrce? Monsanto si ve Francii potají nechalo proklepnout novináře i politiky

Milan Rokos

rok

Na tajném seznamu, který si nechala vypracovat firma Monsanto, byly ministryně zdravotnictví a životního prostředí, ale i novináři deníku Le Monde, jemuž se nakonec dokument dostal do rukou. Monsanto si v něm nechalo zmapovat politické i osobní názory veřejných osobností na glyfosát, o jehož licenci se v té době rozhodovalo. 

Dvě stovky jmen. Úředníci a politici, novináři, šéfové veřejných organizací, vědci. Tajný dokument, který získal francouzský deník Le Monde a televizní kanál France 2, zachycuje řádek po řádku jejich názory na glyfosát, pesticidy nebo geneticky modifikované plodiny.

Dokument unikl z lobbistické kanceláře Fleishman-Hillard, kterou si najala společnost Monsanto na obhajobu glyfosátu – látky, která je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nejspíš rakovinotvorná.

Shromažďování politických názorů bez souhlasu dotyčných zákon zakazuje

Francouzský trestní zákoník ale existenci takovéhoto dokumentu zakazuje – shromažďování osobních údajů, v nichž se objevují politické či filozofické názory osob bez jejich souhlasu, není legální. I proto se firma Fleishman-Hillard a Bayer – německý vlastník Monsanta – odmítly k dokumentu vyjádřit s tím, že ho nemohou „konkrétně identifikovat“.

Další obří průšvih výrobce herbicidu Roundup. Prohraný soud v USA ho může stát miliardy

sinfin.digital