Stát je v Číně jako mafie a neodpouští. Novinář popsal sběr orgánů a střežená krematoria pro utlačované muslimy

Sinopsis

V červnu 2016 začaly čínské úřady s projektem “zdravotních prohlídek”, při nichž mimojiné provedly krevní testy u 15 milionů Ujgurů, žijících v provincii Sin-ťiang. Novinář Ethan Gutmann tvrdí, že Ujguři se mohou stát dalším zdrojem orgánů k transplantacím (po vězních z Fa-lun Kungu, dále FLK). V provincii Sin-ťiang nedávno úřady postavily také devět velkých a pečlivě střežených krematorií… Pro koho? V následujícím rozhovoru vysvětluje americký novinář a analytik Ethan Gutmann.

Proč jste se začal věnovat tématu nelegálního odebírání lidských orgánů v Číně? Musel jste přece vědět, že to bude obtížný výzkum – ať už z hlediska sběru materiálů nebo jejich ověřování…

Nechtěl jsem se nejprve nelegálním transplantacím orgánů v Číně věnovat, natož o tom psát knihu. Chtěl jsem psát jen o konfliktu mezi čínskou vládou a FLK. Je to zásadní konflikt a důležitý problém, který mě zajímal. Vím o něm, protože jsem tehdy žil a pracoval v Číně. Chyběly ale spolehlivé informace, a proto jsem začal pátrat sám.

Musím ještě říct, že jsem nechtěl jen kritizovat čínskou vládu a využívat k tomu levnou rétoriku. A současně jsem ani nechtěl při analýze FLK používat nějakou lacinou definici. Nechtěl jsem mluvit jen o propagandě této skupiny.

V současné Číně nejde jen o propagandu, důležitou roli hrají také peníze

Ve své knize píšete, že v Číně existují stovky nemocnic, které provádějí nelegální transplantace a “sběr orgánů” od nedobrovolných dárců. Jak jste to zjistili?

To nebylo hned. Ve své první knize jsem se soustředil na konflikt mezi čínským státem a FLK. Později jsem narazil na téma nelegálních transplatací a sběru orgánů, což se později stalo hlavním tématem mé knihy. Ve skutečnosti jsem bojoval s první kapitolou, a tak jsem šel na rozhovor s ujgurským lékařem. Jeho příběh mi dal odpovědi, ale i otázky k dalšímu zkoumání a pátrání. O dva roky později jsem pak dokončil shromažďování informací o těchto nelegálních transplantacích.

Komentář: Čína „léčí“ Ujgury a svět mlčí. Skončí to stalinskými čistkami nebo genocidou?

sinfin.digital