Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Synové zabitého novináře Chášukdžího chtějí pohřbít svého otce. Stále ale neví, co se stalo s jeho tělem

Synové zabitého novináře Chášukdžího chtějí pohřbít svého otce. Stále ale neví, co se stalo s jeho tělem

Synové zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího požádali úřady své země o vydání otcova těla, aby je mohla rodina pohřbít. Chášukdží byl zabit 2. října při návštěvě saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu za okolností, které nebyly ještě plně objasněny. Co se však s tělem novináře stalo, dosud nikdo nepřiznal.

Jeho synové Abdalláh a Saláh v rozhovoru s americkou zpravodajskou stanicí CNN sdělili, že jediné, co si nyní přejí, je pohřbít otce v Medíně.

„Doufám, že to, co se stalo, pro něj nebylo bolestivé, že to bylo rychlé, že měl klidnou smrt,“ řekl Abdalláh.

Saláh řekl, že si přeje, aby mohl být otec pohřben poblíž příbuzných. „Mluvil jsme o tom se saúdskoarabskými úřady a doufám, že se to (vydání těla) brzy stane,“ sdělil v rozhovoru. Bratři se shodli, že bez těla se rodina nemůže se zesnulým rozloučit a vyrovnat se se smutkem. „Není to normální situace, není to vůbec normální smrt. Jediné, co nyní chceme, je pohřbít ho na (hřbitově) Al-Bakí v Medíně,“ řekl Saláh.

„Chceme zajistit, aby odpočíval v pokoji, stále nemohou uvěřit, že je mrtvý,“ řekl Saláh s tím, že se kolem otcovy smrti objevilo mnoho „dezinformací“. Není například pravda, že patřil mezi stoupence Muslimského bratrstva, řekl. Na otázku, jak by si přál, aby se na otce vzpomínalo, odpověděl: „Jako na umírněného člověka, který sdílel společné hodnoty s ostatními, na člověka, který měl rád svou zemi, věřil v ni a v její možnosti. Nebyl disident, věřil v monarchii a v to, že drží zemi pohromadě. Věřil také v transformaci, jíž země prochází.“

Podle tureckého prokurátora byl Chášukdží uškrcen krátce po vstupu na konzulát, jeho tělo pak bylo rozčtvrceno. Kde se nachází, ale není jasné. Jeden z poradců tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana minulý týden naznačil, že mohlo být rozpuštěno v kyselině.

Chášukdží byl ve svých článcích kritický ke královské rodině Saúdů a podle Turecka k vraždě daly příkaz nejvyšší kruhy v Rijádu. Saúdská Arábie Chášukdžího smrt nejprve popřela, se zpožděním ji přiznala a její prokurátor nakonec řekl, že šlo o předem naplánovaný čin. Rijád ale popírá, že objednavatelem vraždy byl korunní princ Muhammad bin Salmán, a nechce ani do Turecka k soudu vydat 18 lidí, kteří byli v souvislosti s vraždou v království zatčeni.

Násilí na novináříchNásilí na novináříchautor: Info.cz

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1