Trump chce srazit Írán na kolena. Utažením kohoutků s ropou ale poškozuje i své spojence

Milan Rokos

Ukončení výjimek na dovoz íránské ropy může těžce zasáhnout už tak slábnoucí tureckou ekonomiku. Sympatie si svým krokem americký prezident nezíská ani v Indii nebo u spojenců ve východní Asii, které už zklamal vyjednáváním se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

Dostat Írán na kolena. Takový je cíl administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa, která se proto rozhodla zrušit dosavadní výjimky na dovoz íránské ropy. Jasně to ostatně řekl i šéf americké diplomacie Mike Pompeo: „Cíl zůstává jednoduchý: připravit nezákonný režim o finance, které používá k destabilizaci Blízkého východu.“

Zostření sankcí, které Trumpova administrativa oznámila v pondělí, spočívá v ukončení výjimek osmi státům, jež mohly až dosud dovážet v omezeném množství íránskou ropu. Jedná se o Turecko, Čínu, Indii, Japonsko, Jižní Koreu, Řecko, Itálii a Tchaj-wan. Poslední tři jmenované země už dovoz ropy z Íránu zastavily.

Konzervativci i reformisté se vzácně shodli

Íránské politické špičky reagovaly na americký nátlak jednotně. Stejný názor vyjádřili jak umírnění a k jednáním se Západem naklonění představitelé, jako je prezident Hasan Rúhání, tak i íránští konzervativci, jejichž cílem je větší konfrontace s USA.

Arabský svět rozhýbaly revoluce. Ženy bez rozpaků svrhávají režimy starých mužů

sinfin.digital