Trump dostal do Kim Čong-una „srdečný dopis“. Severokorejský diktátor žádá o další schůzku

ČTK

luš

Americký prezident Donald Trump dostal dopis od severokorejského vůdce Kim Čong-una, ve kterém hovoří o uspořádání druhé vzájemné schůzky. Informovala o tom dnes mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Američané mají podle ní o setkání zájem a už řeší, kdy by se mohlo uskutečnit. Trump se s Kimem poprvé sešel 12. června v Singapuru a Kim se podle něj zavázal k postupné denuklearizaci Korejského poloostrova.

Trump již minulý týden v pátek novinářům řekl, že osobní dopis od Kima je na cestě. „Jde o velmi srdečný, pozitivní dopis,“ uvedla dnes Sandersová na tiskovém brífinku. „Primárním účelem dopisu je požádat o uspořádání další schůzky s prezidentem, čemuž jsme nakloněni a již se to snažíme zkoordinovat,“ dodala.

Dopis podle Trumpovy mluvčí ukázal „pokračující odhodlání zaměřit se na denuklearizaci poloostrova“. Nedělní vojenská přehlídka v Pchjongjangu byla rovněž „znamením dobré víry“ vzhledem k tomu, že se mezi ukazovanými zbraněmi neobjevily mezikontinentální balistické rakety.

Trump v srpnu zrušil naplánovanou cestu ministra zahraničí Mikea Pompea do Pchjongjangu kvůli údajně malému pokroku v procesu denuklearizace Severní Koreje.

sinfin.digital