Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Trump ničí americké diplomaty. Velvyslanec v Estonsku raději zamířil do důchodu

Trump ničí americké diplomaty. Velvyslanec v Estonsku raději zamířil do důchodu

Americký velvyslanec v Estonsku James D Melville byl natolik frustrovaný výroky prezidenta Donalda Trumpa, že než aby je musel dále snášet a vysvětlovat v hostitelské zemi, raději rezignuje. „Je čas odejít do důchodu,“ cituje zpravodajský server BBC Melvilla. V posledních měsících kvůli politice Donalda Trumpa rezignovalo již několik amerických vysokých diplomatů.

V lednu letošního roku se své funkce vzdal americký velvyslanec v Panamě John Feely. Jako důvod své rezignace uvedl, že již není schopný déle pracovat pod prezidentem Donaldem Trumpem. V závěru loňského roku zase rezignovala americká zastupitelka v Somálsku Elizabeth Shackelfordová, která ve svém rezignačním dopise uvedla, že se nemůže smířit s tím, že pro Spojené státy již není ochrana lidských práv politickou prioritou.

Tyto diplomaty nyní doplňuje oblíbený velvyslanec v Estonsku James D Melville, který se věnoval práci v diplomacii přes třicet let. „Když prezident Trump tvrdí, že Evropská unie byla zřízena proto, aby využívala Spojené státy, nebo že NATO je stejně špatné, jako obchodní dohoda NAFTA, tak je to nejen fakticky nesprávné, ale rovněž mi to naznačuje, že už je na čase odejít do důchodu,“ cituje server Foreign Policy Melvillův soukromý příspěvek na Facebooku.

Americké ministerstvo zahraničí odchod diplomata potvrdilo. „Dnes velvyslanec Súpojených států v Estonsku oznámil svůj úmysl odejít do důchodu k 29. červenci.“

Obchodní a politické vztahy mezi zeměmi Evropské unie, NATO a Spojenými státy od nástupu Donalda Trumpa procházejí výraznou zkouškou. Americká administrativa na své evropské spojence nedávno uvalila obchodní cla na vybrané zboží, země Severoatlantické aliance pak dlouhodobě kritizuje za to, že na svou obranu nedávají dostatek peněz.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1