Trump opět slaví. Zpráva, která ho mohla potopit, je konečně venku. Co v ní stojí?

Adam Kotrbatý

Rusko zasahovalo do amerických prezidentských voleb před dvěma lety dvojím způsobem. Po internetu šířilo dezinformace a jeho vojenská rozvědka GRU měla prsty v krádeži e-mailů politiků Demokratické strany. Prezident Donald Trump ani nikdo z jeho týmu ale s Kremlem na ovlivňování voleb nespolupracoval. Prohlásil to americký ministr spravedlnosti William Barr, když před novináři prezentoval výsledky téměř dvouletého vyšetřování FBI pod vedením zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Jeho obsáhlá zpráva je po dlouhém čekání konečně na veřejnosti.

Barr zopakoval zjištění zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, že se Trump ani lidé z jeho kampaně nedopustili vědomé konspirace s Ruskem. Moskva ale volby v roce 2016 ovlivňovala. 

Zpráva podle Barra popisuje dvojí typ ruských zásahů do prezidentských voleb. Prvním je šíření dezinformací a kampaň na sociálních sítích, což měla na starosti tzv. Agentura pro výzkum internetu (IRA), která bývá označována za 'trollí farmu' Kremlu. V souvislosti s aktivitami IRA stíhají Spojené státy několik ruských hackerů. Tyto případy zveřejněním zprávy nekončí.

Stejně tak se nezastaví ani stíhání lidí spojených s útoky na servery Demokratické strany. Za nimi podle Muellerovy zprávy – alespoň tak, jak to prezentoval Barr – stála ruská vojenská rozvědka GRU. S ní spojovaní hackeři DCLeaks a Guccifer 2.0 ukradli e-maily demokratických představitelů a Trumpovy protikandidátky Hillary Clintonové. Poté je předali serveru WikiLeaks.

Januš: Benešová nesmí nahradit Kněžínka už z principu. Babiš by si měl její nominaci rozmyslet

sinfin.digital