Trumpa stále dráždí „nákup“ Grónska. Nikdo to tu nepodporuje, říká expert z Kodaňské univerzity

Milan Rokos

Americký prezident Donald Trump zaskočil své evropské spojence, když minulý týden vyšlo najevo, že uvažuje o plánu koupit od Dánska Grónsko. „Grónsko je strategické místo... Jenom říkám, že prezident, který něco ví o kupování nemovitostí, se na to chce podívat,“ uvedl jeho ekonomický poradce Larry Kudlow. Ovšem v Evropě pro to takřka nikdo nemá pochopení. Dánská premiérka Mette Frederiksonová myšlenku označila za absurdní a ze samotného Grónska zaznělo, že „není na prodej“. Jak se Dánové na záležitost dívají, vysvětluje pro INFO.CZ politolog Uffe Jakobsen, specialista na Grónsko z Kodaňské univerzity.

„Slibuju, že tohle v Grónsku neudělám,“ napsal v úterý americký prezident do tweetu s počítačově upravenou fotografií malebného grónského pobřeží se zlatým mrakodrapem s nápisem Trump. Jinak se ale zdá, že svůj překvapivý nápad koupit od Dánska největší světový ostrov myslí vcelku vážně. „Strategicky je to zajímavé…, ale musíme si o tom ještě promluvit,“ řekl v neděli s tím, že tento obchod pro něj není „číslem jedna“.

Grónsko není na prodej, zní z Kodaně

Příležitost k jednání s Dány bude mít Trump už v září, kdy se do skandinávské země chystá. Tamní politici mají ale jasno – premiérka Mette Frederiksenová mu už vzkázala, že je zcela absurdní na něco takového myslet. „Vlády Dánska a Grónska se shodují v tom, že Grónsko není na prodej. Spojené státy už mají v Grónsku vojenskou základnu, leteckou základnu Thule, která je součástí americko-dánské dohody. Jakékoliv další americké strategické využití Grónska by muselo být založeno také na dohodě,“ vysvětlil INFO.CZ politolog Uffe Jakobsen, specialista na Grónsko z Kodaňské univerzity.

„Myslím, že je blázen,“ hodnotil Trumpův nápad jeden z obyvatel ostrova dotázaný stanicí CBS. Premiérka Frederiksenová navíc zdůraznila, že Grónsko není dánské: „Grónsko náleží Grónsku.“ „Jsme otevření byznysu, ale ne prodeji,“ doplnila ji ve stejném duchu grónská ministryně zahraničí Ane Lone Baggerová.

Nad Trumpem visí hrozba impeachmentu. Půjde ve stopách Billa Clintona a Richarda Nixona?

sinfin.digital