USA dál jednají s Čínou, ale obchodní válka stále visí ve vzduchu. Koho by víc poškodila?

Marek Hudema

V USA začalo další kolo obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Obě strany tvrdí, že jednání jsou na dobré cestě, ale k dohodě je zatím daleko. Kdo má lepší vyjednávací pozici a koho by případná obchodní válka, která byla prozatím odložena, poškodila víc?

Prozatímním vítězem v obchodním sporu mezi Spojenými státy a Čínou je Washington. Americký prezident Donald Trump uvalil cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 250 miliard dolarů, což je zhruba polovina čínského vývozu do Spojených států. Peking na oplátku zvýšil cla na dovoz amerického zboží v hodnotě 110 miliard dolarů.

Pokud se obě země nedohodnou na nových obchodních vztazích do 1. března (termín ještě může být prodloužen), zvednou USA následující den cla na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů z deseti na 25 procent. Trump se tím snaží dotlačit Čínu ke snížení obchodního přebytku se Spojenými státy, otevření trhu americkému zboží a investicím, ukončení exportních subvencí a v neposlední řadě i zastavení krádeží amerických patentů a vynálezů.

ANALÝZA: Čína slaví čtyřicet let reforem, které přinesly hospodářský zázrak. Kudy se vydá dál?

sinfin.digital