Už žádné iPhony. Erdogan vrací úder, vyhlásil bojkot elektroniky z USA

ČTK

luš

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil bojkot elektroniky ze Spojených států. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v poslední době napjaté, což má negativní dopady i na tureckou liru. Ta se dnes zotavovala z pondělního propadu na nové minimum k dolaru, od začátku roku ale pořád ztrácí přes 40 procent. Spojené státy tento měsíc zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Washingtonu se nelíbí, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona.

Zatím není jasné, jakým způsobem chce Erdogan bojkot americké elektroniky zajistit. Prezident ale podle agentury AP naznačil, že Turecko přestane kupovat americké telefony iPhone a nahradí je telefony od jihokorejské společnosti Samsung či turecké firmy Vestel.

Minulý týden se turecká lira vůči dolaru propadla až o 18 procent, což zasáhlo světové akciové trhy i kurz eura. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách, což by mohlo mít negativní dopad na evropský bankovní sektor.

Lira našla nové dno, Turecko s sebou stahuje i českou korunu

sinfin.digital