V Číně padlo další velké „zvíře“ spojené se CEFC. Šéf státní agentury čelí podezření z korupce

Sinopsis

Čínská konsolidační agentura Huarong Asset Managment, která koupila 36,2% podíl v chajnanské větvi společnosti CEFC, má problém. Její šéf Laj Siao-min je jako člen Komunistické strany Číny a poslanec vyšetřován stranickými orgány z disciplinárních a právních prohřešků. S největší pravděpodobností jde o korupci. Po celé řadě vyšetřovaných šéfů velkých společností, jako je Wu Siao-chuej z Anbangu či Jie Ťien-ming z CEFC, která je díky přízni prezidenta Zemana dobře známá i v Česku, tak  protikorupční kampani čínského prezidenta padl za oběť další rudý kapitalista.

Agentura Huarong byla založena v roce 1999 jako jedna ze čtyř státních institucí pro boj s neutěšeným stavem finančního sektoru plného korupce a nezdravých investic. Její teď již bývalý předseda, Laj Siao-min padl ironií osudu právě pro podezření z korupce minulý týden do spárů čínské disciplinární komise. Informuje o tom Bloomberg.

Podle čínských médií Laj čelí obvinění z tunelování. Údajně měl ze společnosti vydolovat miliardy čínských jüanů a převést je do soukromé firmy.

Zeman jako spojka na Rusko aneb Co Čína nechtěla, aby svět věděl o praktikách CEFC

sinfin.digital