Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Válka proti drogám si v Bangladéši vyžádala 200 mrtvých. Policie čelí kritice aktivistů

Válka proti drogám si v Bangladéši vyžádala 200 mrtvých. Policie čelí kritice aktivistů

Kontroverzní „válka proti drogám“ si v Bangladéši vyžádala za dva měsíce 200 mrtvých a zatčeno bylo 25.000 osob. Tato chudá jihoasijská země se 160 miliony obyvatel se potýká s přívalem drog, zejména metamfetaminových pilulek nazývaných „jaba“, z jihovýchodní Asie. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na místní nevládní organizaci, která se zabývá obranou lidských práv. Znepokojení nad vysokým počtem mrtvých vyjádřila v červnu OSN.

„Smrt tolika lidí za tak krátkou dobu - to nemá v Bangladéši obdoby,“ uvedla Šípa Hafízová, ředitelka neziskové organizace Ain o Salish Kendra (ASK). Organizace vraždy odsoudila a žádá řádné vyšetření všech úmrtí. Podle obhájců lidských práv policie zabila některé lidi svévolně a místo činu pak upravila tak, jako by tam došlo k přestřelce. Aktivisté také tvrdí, že kampaň slouží k vyřizování účtů.

Bangladéšská vláda chce tažení proti drogám, které připomíná podobnou kampaň na Filipínách, vést do té doby, než dostane pod kontrolu distribuční síť drog. Zabité vláda označuje za obchodníky s drogami a spojuje s nimi nejméně deset drogových deliktů.

Na počátku července vyvolala celonárodní pobouření smrt městského radního během protidrogového zátahu. Jeho žena tehdy zveřejnila audionahrávku, která protiřečila oficiálnímu podání události. Na nahrávce jsou nejprve slyšet výstřely a posléze mužský hlas, který nakazuje zbraně, kulky a drogu rozmístit tak, jako by se na místě odehrála přestřelka.

V Bangladéši bylo loni zabaveno rekordních 40 milionů pilulek „jaba“. Vládní úřady odhadují, že se jich přesto do země dostalo 250 až 300 milionů. Hlavním producentem této syntetické drogy je sousední Barma, odkud pilulky do Bangladéše proudí.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1