„Važte si spojenců, zase tolik jich nemáte.“ Tusk vyslal před summitem NATO ostrý vzkaz Trumpovi

ČTK

lup

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyslal den před summitem NATO ostrý vzkaz do USA. Prezidentu Donaldu Trumpovi vzkázal, ať si váží spojenců, protože jich zase tak moc nemá. Evropané v současnosti podle Tuska vydávají na obranu více peněz než Rusko a stejně jako Čína. Trump si podle něj může být jistý, že tyto peníze jsou příspěvkem ke společné obraně USA i Evropy. Trump evropské spojence v uplynulých dnech opakovaně ostře kritizoval kvůli nedostatečným výdajům. Čísla potvrzují, že většinu nákladů v rámci NATO nesou právě Spojené státy.

Trump dává před summitem opakovaně najevo, že evropští spojenci by na společnou obranu měli přispívat více, USA podle šéfa Bílého domu nemohou být "kasičkou", ze které se platí společná obrana. Ostře formulovaný dopis, v němž nízké obranné výdaje spojencům vyčítá, Trumo podle amerických médií poslal například do Německa, Belgie, Norska, Kanady, Itálie, Portugalska nebo do Španělska. Česká vláda Trumpův dopis neobdržela.

Dnes Trump na twitteru požadavek zvýšení zbrojních rozpočtů zemí NATO zopakoval. "Státy NATO musí platit více," napsal prezident. Uvedl také, že USA vynakládají na obranu ostatních více než jakákoli jiná země, což se musí změnit.

„Drahá Ameriko, važ si svých spojenců. Koneckonců nemáš jich tak moc,“ poznamenal dnes v reakci na Trumpovy dlouhodobé postoje Tusk. Evropské země podle něj obranné výdaje zvyšují, protože respekt může mít jen dobře připravený spojenec. Peníze jsou podle něj důležité, ale skutečná solidarita je ještě významnější.

Nová éra Turecka. Erdogan získává obří pravomoci, bude to režim jednoho muže, varuje opozice

sinfin.digital