WHO chce z potravin vymýtit transmastné kyseliny. Tuky ve smaženém jídle lidem škodí

ČTK

raz

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale škodí. WHO odhaduje, že každoročně způsobují více než půl milionu úmrtí na srdeční a cévní onemocnění.

Eliminace nepřírodních trans tuků je jednou z priorit WHO v návrhu strategického plánu pro činnost organizace v letech 2019 až 2023. Jako návod pro dosažení tohoto cíle má sloužit nový akční plán REPLACE ("nahradit") sestávající ze šesti obecných zásad. Jednou z nich je prosazovat nahrazování transmastných kyselin "zdravějšími tuky a oleji", další například vytvořit regulace, které by průmyslové výrobě škodlivých látek zamezily.

"Zapracování šesti strategických zásad balíčku REPLACE pomůže dosáhnout eliminace trans tuků a představuje významné vítězství v globálním boji proti kardiovaskulárním nemocem," uvedl v prohlášení generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na obhajobu sportu: ze všeho nejvíc je to radost. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital