Záhadný úder v Sýrii: Klíčové otázky a odpovědi k útoku na šíitské milice, který Izrael nepřizná

Pavel Novotný

Na několik syrských základen nedaleko města Hamá a v provincii Aleppo dopadly v neděli rakety, které zabily nejméně 26 bojovníků. Podle syrské opozice bylo mrtvých až čtyřicet. Střely ničily infrastrukturu, kterou používají hlavně íránské Revoluční gardy a šíitské milice. Akci pravděpodobně provedl Izrael, který se ale k zásahům hlásí jen výjimečně a detaily neuvádí nikdy.

Jaké cíle rakety zasáhly?

Ty základny, které vedle syrské armády využívají hlavně zahraniční spojenci prezidenta Bašára Asada, tedy především ti z Íránu a ze spřízněných šíitských milicí. Podle libanonských médií nakloněných syrskému režimu útočníci zasáhli několik skladů s raketami.

Jedna z napadených základen podle údajů syrské opozice sloužila jako náborové středisko protiizraelských a prorežimních milicí.

Kdo akci provedl? Proč?

S velkou pravděpodobností Izrael – nebylo by to poprvé.

Židovský stát už loni v létě přiznal, že do té doby podnikl na sousední Sýrii zhruba stovku útoků. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento měsíc zopakoval, že jeho vojáci budou „i nadále postupovat proti Íránu, který se usazuje v Sýrii“. Za zpravodajské služby odpovědný izraelský ministr Jisrael Kac pak pro armádní rozhlas prohlásil, že o nedělní akci není informován, zároveň ale varoval Írán před útokem na svoji zemi.

Izrael v souladu s dlouhodobou strategií podobné akce potvrzuje jen zcela výjimečně, viz loňské léto. A detaily útoků neposkytuje nikdy.

Obávané impérium za oponou. Íránské revoluční gardy jako vládce byznysu, na nějž zákony nestačí

sinfin.digital