Ženete migranty do Evropy! Italský vicepremiér zaútočil na Francouze, že brzdí růst Afriky

Milan Rokos

Italský vicepremiér Luigi di Maio vyostřil už tak napjaté vztahy s Francií. Prohlásil, že právě Francouzi způsobují imigraci ze zemí západní a střední Afriky do Evropy. Pomocí společné měny používané ve 14 afrických státech prý brzdí jejich ekonomický růst a motivují tak místní k odchodu „za lepším“. Je fakt, že kritika CFA franku zaznívá i ze samotné Afriky, větší počet migrantů ale přichází z afrických zemí s vlastní měnou.

Spory kvůli uprchlíkům na hranicích, italská podpora hnutí žlutých vest, hádka kolem půjčky obrazů Leonarda da Vinciho, rozdílné představy o budoucí podobě Evropské unie. Rozporů mezi Itálií a Francií stále přibývá, poslední kapitolou se stalo italské nařčení sousedů z toho, že kvůli jejich politice utíkají lidé z Afriky a topí se následně ve Středozemním moři.

„Tím, že Francie tiskne peníze pro 14 afrických států, brání jejich ekonomickému rozvoji a přispívá k faktu, že uprchlíci odcházejí a umírají na moři, nebo připlouvají k našim břehům,“ nechal se slyšet italský vicepremiér a šéf populistického Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio.

Salviniho velké vítězství? Operace na záchranu migrantů jde po jeho tlaku ke dnu

sinfin.digital