Židovské osady v okupované Palestině náleží Izraeli, prohlásil před volbami Netanjahu

Pavel Novotný

paw

Začlením židovské osady na okupovaném palestinském území do Státu Izrael. V sobotu to pro televizi Kanál 12 uvedl stávající premiér židovského státu Benjamin Netanjahu. Jde zřejmě o poslední vynesený trumf před úterními volbami. Šéf vlády se netají tím, že chce v případě vítězství sestavit pravicovou koalici, jejíž součástí mají být i radikální osadníci. Vyhlášení izraelské suverenity nad židovskými sídly v Palestině by ale nejen odporovalo názoru mezinárodního společenství, ale do budoucna by takřka vyloučilo možnost mírového jednání s Araby. Včetně plánu, který připravují Američané.

„Hodlám na ně rozšířit izraelskou svrchovanost. A nebudu rozlišovat mezi bloky osad a izolovanými sídly. V mých očích je každá z osad součástí Izraele. Nikoho také nebudu z osad stěhovat. A žádnou z nich nepředám pod svrchovanost Palestinců,“ uvedl politik známý i pod zdrobnělinou Bibi, který do voleb vede Likud, tedy stranu pravicových nacionalistů.

Jinými slovy: všechny židovské osady na arabském území – tedy jak velká, moderní sídliště v relativní blízkosti Jeruzaléma, tak jednotlivé domy, ba shluky obytných vozů osídlených radikálními osadníky – chce Netanjahu v případě volební výhry přičlenit k židovskému státu. V praxi by to znamenalo, že uprostřed už tak rozdrobené Palestinské autonomie vzniknou patrně desítky enkláv, které by z hlediska Izraele byly jeho součástí. Nejen OSN, ale i všechny relevantní mocnosti včetně USA ovšem (alespoň prozatím) takové osady považují z hlediska mezinárodního práva za ilegální. Oficiální Washington mimochodem odmítl toto Netanjahuovo prohlášení komentovat. Deník The Times of Israel k dodal, že na okupovaném teritoriu žije přes 400 tisíc Židů.

Izraelské bezpečnostní služby: Radikální osadníci cítí podporu politiků a jsou stále násilnější

sinfin.digital