Ztracená generace Španělů a Portugalců, kterou vyhnala ekonomická krize, se vrací domů

rok

Během globální ekonomické krize opustil Španělsko a Portugalsko nespočet mladých lidí, zvláště těch s vyšším vzděláním. Nyní se jich stále více vrací zpátky, i když kvůli tomu musejí i něco obětovat.

Do berlínské pobočky Cervantesova institutu proudí v pátek večer členové takzvané ztracené generace, píše německý týdeník Der Spiegel. Na setkání dorazilo asi pět desítek Španělů, většinou mladších 40 let: lékaři, obchodníci i akademici. Většina z nich emigrovala do Německa, když v jejich rodné zemi vypukla v roce 2008 finanční krize. Nyní se chtějí vrátit do země, kde ještě před pár lety neměli naději na práci a důstojný život.

Setkání v institutu zorganizoval Raúl Gil Benito, který mluví na pódiu za organizaci Volvemos (v překladu Vracíme se). Ta spolupracuje se španělskou vládou ve snaze o co nejproblémovější návrat ztracené generace, poskytuje jí konzultace po Skypu, vzdělávací kurzy i finanční pomoc. „Kdo nám pomůže, pokud se chceme vrátit už za tři týdny?“ zní jedna z prvních otázek z publika.

Tomášek: Kvůli euru se pumpovaly peníze i do španělské ekonomiky

sinfin.digital