Zvrat v obchodní válce USA-Čína? Peking Trumpovi nabídl splnění snu

ČTK

lup

Čína nabídla Spojeným státům, že během šesti let výrazně zvýší dovoz z USA, aby do roku 2024 snížila přebytek vzájemné obchodní výměny na nulu. S odvoláním na informované zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Znamená to, že pokud bude prezident Donald Trump znovuzvolen, obchodní nerovnováha mezi oběma zeměmi zmizí do konce jeho druhého funkčního období. Agentura Reuters informuje, že USA při jednání tlačí na pravidelné hodnocení čínských ústupků a chce ve hře ponechat hrozbu uvalení cel, pokud tempo nebude uspokojivé.

List The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje ve čtvrtek napsal, že američtí představitelé zvažují částečné nebo úplné odstranění cel na dovoz z Číny, aby uklidnili finanční trhy a aby Peking v jednáních o vzájemném obchodu přiměli k větším ústupkům. Autorem návrhů je americký ministr financí Steven Mnuchin, obchodní zmocněnec Robert Lighthizer má ale vůči němu výhrady, poznamenal WSJ. V jednáních ale zatím nebylo dosaženo žádného hmatatelného pokroku a jeho výsledek nelze předvídat.

Cla ovšem mají zůstat ve hře jako možný bič na Peking, pokud tempo jeho ústupků nebude dostačující nebo pokud se úplně zastaví. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním. „Hrozba uvalení cel nezmizí, i když bude dosaženo dohody,“ cituje Reuters svůj zdroj.

EXKLUZIVNĚ Telička přemýšlí o novém hnutí: Situace v Česku mě nutí něco udělat

sinfin.digital