Na koaliční krizi prodělá ČSSD i ANO. Po volbách hrozí chaos, varuje politolog Jelínek

Bohuslav Sobotka v pondělí odmítl nominaci Aleny Schillerové na post ministryně financí. Hnutí ANO o svém dalším postupu rozhodne dnes pozdě večer, s novým kandidátem by měla Babišova formace přijít do středy. Co když ale premiér i dalšího kandidáta odmítne? Můžeme očekávat odchod hnutí ANO z vlády a vznik menšinové koalice sociálních demokratů a lidovců? Jak by v takovém případě vypadalo případné hlasování o nedůvěře vládě? A co by to znamenalo směrem k volbám? Neřítí se Babiš tak trochu do politické izolace? A jak se nakonec ČSSD zachová před prezidentskou volbou? O tom všem jsme hovořili v rozhovoru s politologem a politickým komentátorem Lukášem Jelínkem, který jeden čas vedl Masarykovu demokratickou akademii, jež má blízko k ČSSD.

Premiér Bohuslav Sobotka včera odmítl kandidátku hnutí ANO Alenu Schillerovou na post ministryně financí. Podle Sobotky je odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy. Babiš ale tvrdí, že premiér komplikuje vládní krizi. Jak postup předsedy vlády hodnotíte?

Premiér má na svůj postup právo, to on je za vládu zodpovědný. Když koalice funguje, je logické, že se spoléhá na doporučení partnerských stran. Když se ale koalice hroutí, dá se pochopit, že každou personální nominaci pečlivě zvažuje. Jiná věc je, že to veřejné mínění může pokládat za zdržování. Sobotka také udělal chybu, když se se Schillerovou nesešel a své výhrady jí neřekl z očí do očí.

Co podle vás premiér sleduje? Je to tak, že chce mít na ministerstvu někoho zvenčí, někoho, kdo by dokázal do voleb veřejnosti sdělit, jak Andrej Babiš resort vlastně po tři roky řídil?

Sociální demokracie se nepustila do konfliktu s hnutím ANO jen proto, aby dostala Andreje Babiše z vlády. Zjevně též chce zajistit vyšetření Babišových kauz. Že by zárukou takového vyšetřování mohla být dosavadní ministrova pravá ruka, nebo kdokoli, kdo prošel Agrofertem, si nemůže myslet ani ten největší naivka.

Sobotka: Zeman mi pomohl ignorováním Ústavy, vyjednávání by se vymstilo

sinfin.digital