Volby do Senátu: ČSSD padne, lidovci posílí. Vládní opozice ale zůstane roztříštěná

Lidovci zahájili předvolební kampaň, cíl mají jasný a ambiciózní: ovládnout po volbách Senát. A nutno říct, že jde o realistický plán. V horní komoře mají sice v současnosti nejsilnější klub sociální demokraté, avšak obhajují třináct ze třiadvaceti mandátů, zatímco lidovci pouze tři ze šestnácti. Je tak skoro jité, že ČSSD již nebude mít nejsilnější klub a nahradí ji právě KDU-ČSL. Druhý cíl lidovců už bude problematičtější. Podle předsedy Pavla Bělobrádka chtějí být v dolní komoře hrází před rozpínavostí Andreje Babiše a Miloše Zemana. Pravděpodobnější ale je, že vládní opozice bude v Senátu i nadále roztříštěná.

Vedení KDÚ-ČSL sezvalo na úterní dopoledne novináře do Senátu s tím, že jim představí kandidáty do horní komory i základní cíle strany před klíčovým podzimním kláním. Celá akce měla nádech zásadní události. Aspoň tak to špičky lidovců zamýšlely. Ostatně jejich ambicí je být po volbách nejsilnějším subjektem horní komory. Podle předsedy KDU-ČSL jde prakticky o poslední prostor, ze kterého lze bránit demokracii a ústavnost před útoky těch, kteří mají za cíl rozmetat pořádky, jež se tu postupně uhnízdily po listopadu 1989. Také proto zní celostátní motto kampaně lidovců „Senát jim nedáme“.

„Nedáme ho těm, kteří chtějí destruovat demokracii, nechtějí diskutovat, považují parlament za žvanírnu. Lidi, kteří mají tendenci si počínat silově a brát Českou republiku jako dobyté území. Chtějí naši zemi nepřátelsky převzít nebo ji už převzali,“ vysvětluje Bělobrádek. Jednoduše řečeno: horní komora je podle něj poslední kótou, kterou ještě neovládly síly, jež podle něj torpédují demokracii a ohýbají ústavní zvyklosti. Na mysli má především předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana, kteří poslední rok ve většině klíčových momentů postupovali v bloku.

Okamura pro INFO.CZ: Vzorem je mi papež František. Nejsem Tomio, nestraším s migrací

sinfin.digital