Piva se ve světě pije stále méně, spotřeba chmele ale stoupá. Mohou za to Číňané | info.cz

Články odjinud

Piva se ve světě pije stále méně, spotřeba chmele ale stoupá. Mohou za to Číňané

Už pátým rokem pokračoval loni na zeměkouli pokles výroby piva. Zatímco se ale pěnivého moku pije stále méně, chmele, který je základní surovinou pro jeho výrobu, se pěstuje rok od roku více. A to i v Česku. Tento zdánlivý paradox má ale své racionální vysvětlení.

Důvodem poklesu výroby piva a současně růstu výroby chmele je podle analytiků zejména chování čínských spotřebitelů. Číňané pijí celkově každým rokem méně pěnivého moku, zároveň ale u nich a obecně v Asii roste obliba silných, tedy silně chmelených piv. Vzhledem k tomu, že v Číně žije takřka 1,4 miliardy lidí, má tohle čínské specifikum drtivý vliv na světový pivní trh.

Tvrdí to alespoň aktuální zpráva největšího německého obchodníka s chmelem Barth-Haas, která každý rok poskytuje ucelený přehled o pivním trhu na celé zeměkouli. Podle této zprávy, kterou má INFO.CZ k dispozici, vypili loni lidé celkem 1,9 miliardy hektolitrů piva, což je o 38 milionů méně než v roce předchozím. V Číně se ale trh propadl celkem o 59 milionů hektolitrů.

Čína tak patří k 34 zemím na světě, kde se pivo vaří, ale jeho produkce poklesla. V dalších 85 „pivovarnických“ státech, včetně České republiky, naopak stoupá, ovšem nikoliv tak, aby celosvětově dokázala nahradit čínský výpadek. S chmelem, který je českou chloubou a důležitým vývozním artiklem, je to ale úplně něco jiného.

„Jeho spotřeba opravdu na zeměkouli roste, my jsme loni kvůli suchu a špatnému počasí ani nedokázali uspokojit poptávku,“ řekl INFO.CZ předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda. V Česku se v minulém roce vypěstovalo celkem 5 126 tun této suroviny, přičemž zhruba čtvrtina produkce se vyváží do Číny a Japonska. I Hejda přitom potvrzuje, že Asiaté stále více přicházejí na chuť silnějším, více chmeleným pivům. A jsou ochotni si připlatit za kvalitní chmel. „V Asii naopak ubývá poptávka po uniformních europivech s různými chmelovými náhražkami,“ tvrdí Hejda.

Česká republika je po USA a Německu třetím největším producentem chmele na planetě, tato důležitá surovina pro výrobu piva se v Česku pěstuje na více než 5 000 hektarech. To představuje zhruba šestinu chmelem osázených ploch v celé EU. Česko je pověstné především pěstováním vysoce kvalitní chmelové odrůdy žateckého poloraného červeňáku, který se používá většinou do pivních ležáků plzeňského typu.

Doba chmelová

Zpráva společnosti Barth-Haas potvrzuje, že spotřeba i výroba chmele celosvětově stoupá a tento trend bude zřejmě pokračovat i v letošním roce. V roce 2013 se chmel pěstoval celosvětově na 46 000 hektarech, dnes tato plodina zabírá přes 60 000 hektarů.

S výrobou a spotřebou piva je to přesně opačně. V roce 2013 dosáhla výroba dlouhodobého vrcholu, kdy se na světě vyrobilo a vypilo 1,972 miliardy hektolitrů pěnivého moku. Od té doby čísla klesají až na loňských 1,905 miliardy. V Evropě, USA, v Africe i Austrálii přitom výroba piva meziročně vzrostla, největší nárůst (plus 2,1 %) zaznamenala právě Evropa. Jediným kontinentem s klesající tendencí spotřeby pěnového moku je Asie, kde se pivní spotřeba meziročně propadla o 8,5 % dolů a negativně tak ovlivnila výsledek celého pivního trhu.

Nejvíce piva na světě se přitom přesto vyrobilo v Číně (381 milionů hektolitrů), následované USA (241 mil.), Brazílií (141 mil.), Mexikem (120 mil.) a Německem (93 mil.). Česká republika je s 21 miliony hektolitrů devatenáctým největším výrobcem piva na světě. Loni se podle Českého svazu pivovarů a sladoven zvedl výstav českých pivovarů o 4,7 %, z toho objem vývozu stoupl dokonce o takřka 12 %. Češi zůstávají zároveň s přehledem největšími pijáky piva na světě. Na jednoho Čecha, včetně nemluvňat, připadlo loni 282 půllitrových piv, což znamená zhruba pět a půl vypitého piva týdně.

 
Přejít na homepageVíce z kategorie

Články odjinud