Babiš má v krajích jen kývaly. Pokud uspějeme, jeho pozice se dramaticky změní, říká lídr ODS

V krajských volbách tentokrát půjde o hodně a mají obrovský význam. V rozhovoru pro INFO.CZ to popisuje volební lídr ODS na jižní Moravě Jiří Nantl. Odhaluje program i ambice a pojmenovává, co kraj trápí. Úspěch ODS by podle něj dramaticky proměnil pozici Babišovy vlády. „Nástup sebevědomé a na premiérovi nezávislé politické reprezentace by znamenal, že vláda bude ještě ve zbytku svého mandátu konfrontována s požadavky reálně odrážejícími zájmy občanů krajů a bude nucena začít se chovat v některých důležitých věcech jinak,“ říká.

Příští rok na podzim kandidujete za ODS jako lídr pro krajské volby na jižní Moravě. S čím do toho jdete? 

Myšlenka kandidovat původně nebyla z mé hlavy. Byl jsem osloven mnoha lidmi v jihomoravské ODS, napříč celým krajem, takže jsem nad tím vlastně nějak dlouho nerozmýšlel a vzal jsem to jako povinnost. Obecně mám za to, že pokud se člověk nachází ve střední fázi své životní dráhy, má za sebou něco v profesní sféře, je nezbytné přijímat i veřejnou zodpovědnost.

Politice se věnuju delší dobu, zejména vzdělávací a vědní politice, o které hodně píšu, ale i obecnějším otázkám veřejné správy. Na druhou stranu, členem ODS jsem teprve od roku 2015 a zatím jsem pracoval hlavně na programu strany v oblasti vzdělávání a vědy v našem celostátním expertním týmu.

Pokud jde o ambice ODS v Jihomoravském kraji, naším základním heslem je, že to musí být skvělé místo k životu. Jde o kraj, který dneska trpí celou řadou strukturálních problémů, které je třeba řešit.

Konkrétně?

Jihomoravský kraj patří mezi největší. Je tady ale poměrně velké rozpětí v mnoha ukazatelích kvality života mezi Brnem a zbytkem kraje. Brno má dnes ekonomicky v podstatě parametry Prahy, ve zbytku kraje je to jinak. Rozdíly jsou ale také mezi jednotlivými oblastmi venkovské části kraje. Některá místa, například na Znojemsku, lze dokonce do jisté míry označit za odloučené.

A já si myslím, že bychom se měli snažit o to, aby bez ohledu na to, kde se v rámci kraje rozhodnou lidé žít, tak aby měli dostatečné životní příležitosti, byla tam kvalitní infrastruktura, kvalitní školy, dostupné zdravotnictví. Kraj musí být dobře dopravně prostupný. Lidé by měli mít možnost volby, kde chtějí žít, pracovat nebo podnikat, aniž by se tím jejich ostatní životní možnosti – třeba přístup k dobrým školám, ke kultuře nebo ke sportovnímu vyžití – omezovaly.

To je naše vize. Současně vnímáme, že řada mladších lidí se může chtít z důvodu cen bydlení ve velkých městech usadit na venkově, což je příležitost k jeho obnově, ale potřebují k tomu podmínky v rámci kraje.

Jak v tomto ohledu hodnotíte práci stávající koalice?

Moc toho neudělala. V řadě ohledů po sobě nechává kraj zanedbaný. Jmenovat mohu třeba silnice II. a III. třídy, které patří mezi nejhorší v republice. Problematický je také stav školství, ve kterém vzniká vnitřní dluh z hlediska investiční obnovy. Výsledky posledního kola mezinárodního testování PISA navíc ukazují, že patnáctiletí žáci z jižní Moravy jsou v průměru na druhém místě od konce ve čtenářské gramotnosti, což bude výzvou pro střední školy se s tím poprat.

Opozice nemá vizi. Potřebujeme Marshallův plán pro regiony, říká sociolog Prokop

sinfin.digital