Češi proti koronaviru: V New Yorku nikdy nebylo takové ticho. O to víc jsou slyšet sanitky

V seriálu INFO.CZ jsme pro vás na každý den připravili rozhovor s Čechy, kteří zůstali v zahraničí během pandemie koronaviru. Každému jsme položili stejné otázky. Renata Coker žije dva roky v New Yorku, přímo na Manhattanu. Do Spojených států se přestěhovala s manželem před 15 lety. Z dálky pozoruje situaci v Česku a obdivuje Čechy, že jim ani v krizi neschází humor.

 

Jak je země, v níž žijete, zasažená nákazou koronavirem?

Spojené státy americké mají k dnešnímu dni (21. duben) více než 800 tisíc potvrzených případů nákazy Covid-19 a téměř 48 tisíc úmrtí. Mezi státy samotnými jsou obrovské rozdíly. Téměř 30 států v USA má úmrtnost nižší než Česká republika, proto je velmi těžké mluvit specificky o situaci v celé zemi. Nejvíce je postižen západ a severovýchod země. 

V New Yorku, kde žiji, a který je přímo epicentrem nákazy, zemřelo již více než 14 tisíc lidí, což je mnohonásobně více než při teroristickém útoku 11. září 2001. V současné době máme stále denně kolem 500 úmrtí a 1300 nových hospitalizací. Věříme ale, že jsme už za vrcholem a na sestupu, i když to bude ještě velmi dlouhá cesta.

Jaká jsou v zemi opatření?

Nelze říci a ani není dost možné, aby USA fungovaly podle jednoho modelu. Každý stát má svého guvernéra, který v období krize stanoví pravidla a opatření. U nás v New Yorku nechodí nikdo do zaměstnání od 22. března, pouze zdravotníci, policie, hasiči a otevřeny jsou jen některé obchody s potravinami. Zavřené jsou samozřejmě školy i dětská hřiště v parcích. Parky jsou otevřené, pohybovat se můžeme volně, ale udržují se odstupy. Je zákaz veškerého shromažďování. Pokud někdo musí do obchodu, stojí se venku v rozestupech na značkách, dovnitř se pouští po malých skupinkách a mezi regály je jednosměrný pohyb. Značky na odstup jsou potom i u kasy a platí se pouze platebními kartami. Zaměstnanci musí mít ochranné pomůcky – masky a rukavice, které poskytuje zaměstnavatel. My většinou všechny potraviny objednáváme a jsou nám bezkontaktně zanechány před dveřmi. Ven se vydáváme ojediněle na procházku do Central Parku.

Zdravotní sestra nakažená koronavirem: Říkali mi, ať jdu do práce. Ani testovat mě nechtěli

sinfin.digital