Česko jako tranzitní země bojovníků: Na syrské fronty odjelo loni z ČR 11 lidí, včetně Čechů

ČTK, raz

Z České republiky loni odjelo bojovat do Sýrie nejméně 11 lidí, z toho dva byli Češi. Vyplývá to ze situační zprávy o vnitřní bezpečnosti země za loňský rok, kterou dnes získala ČTK. Česko podle ní bylo po porážce tzv. Islámského státu v Sýrii a Iráku tranzitní zemí, kudy se zahraniční bojovníci snažili dostat zpět do Evropy.

Tuzemské bezpečnostní složky delší dobu návraty bojovníků označují za bezpečnostní riziko kvůli jejich možné radikalizaci nebo přípravě teroristického útoku na evropském území. „K hromadnému přílivu cestujících bojovníků nedošlo,“ stojí ve zprávě, kterou vládě předloží ministerstvo vnitra.

4942925:article:true:true:true

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha ČTK sdělil, že se zatím k informacím nemůže vyjadřovat, protože zprávu dosud neschválila vláda. V obecné rovině je podle něj zásadní, že Česko není pro radikály cílovou destinací a zůstává spíše tranzitním prostorem.

Policie podle dokumentu loni řešila několik případů lidí, kteří se přes české území snažili o vstup na území EU a byli podezřelí z toho, že předtím působili v některé z teroristických organizací. Prověřovala také několik případů finanční a logistické podpory teroristickým skupinám v zahraničí. Do hledáčku detektivů se podle zprávy dostalo i několik lidí, kteří se v Česku snažili zajistit výcvik, lékařskou péči nebo jinou materiální podporu teroristům.

sinfin.digital