Církevní restituce: Francie byla horší než komunisté a brala i kostely, Rakousko navěky platí

Debata o zdanění církevních náhrad, která právě probíhá v Česku, není zdaleka ojedinělá. Jak ukazuje analýza INFO.CZ, v Evropě existují státy, které se s církví za způsobené škody vyrovnaly velkoryse, stejně jako země, které dosud nevrátily dokonce ani kostely. Mezi druhé jmenovaná patří například Francie.

Ačkoliv se Francouzi mohou pochlubit významným církevním dědictvím a řadou s církví spojených památek světového významu, patří zdejší církve paradoxně k nejchudším v Evropě. A to z jednoduchého důvodu. Majetek, o který zejména katolická církev přišla už během Velké francouzské revoluce na konci 18. století, stát už nikdy nevrátil.

„O tom, jak a zda vůbec by se mělo církvi něco vracet nebo ji odškodnit, jednal od té doby francouzský parlament celkem dvaačtyřicetkrát bez výsledku. Až v roce 1905 poslanci definitivně rozhodli o tom, že se vracet nebude vůbec nic,“ říká v rozhovoru s INFO.CZ český jezuita Petr Kolář, který jako kněz dlouho žil a studoval ve Francii a je držitelem francouzského vyznamenání Rytíř čestné legie.

sinfin.digital