Fotka s „metrákem“ nasbíraných hub? Zvrácenost, říká uznávaný mykolog

Zatímco v Česku se lidé na sociálních sítích rádi chlubí plnými taškami nasbíraných hříbků či  křemenáčů, v zahraničí by taková fotografie vyšla jejího autora draho. Například v Rakousku, Německu i ve Švýcarsku je totiž sběr hub omezen zákonem. A pokud policie nalezne u někoho větší než povolené množství, hrozí mu tučná pokuta. V Česku by obdobná úprava neprošla, přesto mykologové varují před plundrováním lesů kvůli takzvaným houbařským rekordům. „Houba totiž není jen oblíbená potravina, ale také důležitá součást lesního ekosystému,“ říká v rozhovoru s INFO.CZ uznávaný mykolog Vladimír Antonín z botanického oddělení Moravského zemského muzea v Brně.

Policisté v rakouském Tyrolsku zadrželi minulý týden tři Italy, kteří si v kufru auta vezli 62 kilogramů hub, i když povolené jsou maximálně 2 kila na osobu.  Nyní mohou dostat pokutu v řádu tisíců eur. Proč je vlastně v zahraničí na rozdíl od Česka sběr hub takto omezen?

Je pravda, že třeba v Německu, Švýcarsku i Rakousku si může člověk odnést z lesa jen určitý počet kilogramů hub, v jiných zemích je zase houbaření omezeno jen na určité dny v týdnu. To je v zahraničí celkem běžné opatření. Jen definice povoleného množství a výše sankcí se v jednotlivých státech a krajích liší.

Dobře, ale jaký je důvod takového omezení houbařů? Z laického pohledu je přece úplně jedno, kolik hub si houbař z lesa odnese…

To je právě omyl. Houby jsou velmi důležitou součástí ekosystému lesa. Jejich nadměrné sbírání může tento systém poškodit.

Na takovou katastrofu jsme nebyli připraveni, lesy v Česku už začínají mizet, říká Minx

sinfin.digital